U zlatiborskom selu Mačkat danas je otvoren 22. po redu Sajam suvomesnatih proizvoda – Pršutijada, na kome učestvuje oko 10 proizvođača. Otvarajući manifestaciju predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da je cilj te lokalne samouprave da podstakne razvoj porodične proizvodnje suvomesnatih proizvoda.
„Pršutijada je veoma značajna manifestacija za ovaj kraj. Nama je cilj da sajam dobije međunarodni karakter i u narednim godinama radićemo na zaštiti ovog brenda i izlasku naših tradicionalnih proizvoda i van Srbije“, kazao je Stamatović.
Iako se Mačkatu u gotovo svako domaćinstvo bavi proizvodnjom ovog delikatesa, meštani često ne uspevaju da odgovore potražnji, jer je ovdašnja pršuta nadaleko poznata i, barem u okvirima Srbije, nosi epitet najbolje.
Jedinstven ukus i autentičnost mačkatske pršute ovdašnji domaćini pripisuju specifičnoj ruži vetrova i nadmorskoj visini od 750 metara. Naime, na području Zlatibora topli vetrovi Mediterana i oštar vazduh Dinarida, susreću se sa vazdušnim strujama Karpata, pa se veruje da se na taj način mešaju mirisi i ukusi različitih meridijana. Uz čist vazduh, razume se da je najvažniji kvalitet mesa, a preduslov je i da se ono suši na bukovom drvetu.
Manifestacija je takmičarskog karaktera i svake godine se biraju najbolji srpski suvomesnati proizvodi. I ove godine dodeljena su priznanja najboljima od izlagača i organizovana nagradna igra za posetioce. Zlatne plakete za najbolji kvalitet goveđe pršute i kobasice pripale su Petru Šopalović iz Mačkata. Isto priznanje, ali za najbolju svinjsku pršutu dobio je Dragan Stojanović, takođe iz Mačkata, a Nikola Brković iz Kačera nagrađen je za kvalitet ovčje stelje i slanine.